Mexikó mindenkinek eszébe juttatja a tengerpartot, a spanyolt és a fűszeres ételeket. Azonban érdemes észben tartani a helyi italuk, a tequila fontosságát.
Ez a tüzes víz nemcsak az amerikai kontinensen, hanem Európában és Ázsiában is széles körben elterjedt. Nevét egy mexikói településről kapta, ahol a mai napig a gyártásával foglalkoznak. Ma már eredetvédettségnek örvend, így amikor boltban vagy online webshopon szerezzük be, mindig eredeti italt fogunk vásárolni.
Bár a szóbeszéd úgy tartja, hogy egyenesen a kaktusz nedvéből készül, az igazság az, hogy kék agávét használnak fel alapanyagként. Ennek a tartalma szerint 3 fő csoportját különböztetünk meg, amit százalékban tüntetnek fel a palackokon.
Bár szokás szerint más fűszerekkel is megszórják, a legerősebb ízt minden esetben a fő alapanyaga adja meg. A fogyasztását tekintve a legtöbben önmagában szokták inni, viszont nem kevesen tesznek hozzá sót és citromot. Egy jó minőségű tequila már 15.000 Ft-tól megvásárolható, de találunk 60.000 Ft-ért is.